RENGAHENK KLASİK SANATLAR DERNEĞİ
Rengahenk, 1999 yılından bu yana geleneksel tezhip ve minyatür sanatına katkı sağlayacak özgün tasarımlara imza atmaktadır. Amaçları, bu sanatın yaşaması ve doğru eller ile gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.
Atölyede gerçekleştirilen eğitimlerde, geleneksel malzeme ve çizim kuralları uygulanmaktadır. Uygulanan tasarımlar 6 ay ve 1,5 yıl içinde üretilmektedir. Farklı meslek gruplarından oluşan kişiler ile haftanın her günü çalışılmaktadır. Rengahenk, bu işe gönül vermiş yeni öğrenci kayıtlarını da almaya devam etmektedir.
İki yıllık eğitim sonunda öğrencilere sertifika verilmektedir. Rengahenk, 1999 yılından itibaren, Kültür Bakanlığı Devlet Resim Heykel Müzesi’nde çalışmalarına başlamış, yedi yıl devam etmiştir. Dört yıldır kendi atölyesini kurmuş ve çalışmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir. Atölye çalışanları, 2013 yılında Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği’ni kurmuştur. Rengahenk Atölyesi’nin yetiştirdiği öğrenciler, kendi atölyelerini açarak, bu sanatı öğretmeye başlamıştır.
Rengahenk Atölyesi, Türkiye’nin birçok sanat merkezinde eserlerini sergilemiştir. Atölyenin geleneksel ve özgün tasarımları satış ve siparişe açıktır.
Tezhip Nedir?
Tezhip, Arapça “zehep” (altın) kökünden gelen “altınlama” anlamında bir kelimedir. Tezhipte bezenmiş eserlere müzehhep, tezhip yapanlara da “müzehhip” denir. Adından da anlaşıldığı gibi altın kullanılması tezhibin ve minyatürün en önemli özelliklerindendir. Sonraları, boyalar da kullanılmaya başlanmış ve tezhip, renkli altınlı, görkemli bir sanat haline gelmiştir.
Minyatür Nedir?
Minyatürde de 24 ayar altın kullanılır. Fakat minyatürler tezhip gibi süsleme amacıyla değil, bir konuyu anlatmak amacı ile yapılmışlardır. O dönemlerde fotoğraf olmadığı için, bu özellikleriyle tarihi belge niteliği taşırlar. Tarihte yaşanılan, bölgelerdeki bitki örtüsü, insan giyimleri, yapılan şenlikler ve eski binalar … vb birçok konuda görsel bilgilere minyatürler sayesinde ulaşmaktayız. Minyatür, İtalyanca ‘miniare’, yani kırmızıya boyamak anlamındaki kelimeden türemiştir. İlk yapılan minyatürler, tamamen kırmızı olduğu için bu isim verilmiştir.
Kullanılan Malzemeler:
Orta Asya kökenli stilize edilmiş Türk motifleri kullanılarak tasarlanmış desenlerden oluşan tezhip sanatında çok farklı malzeme ve teknik vardır. Kullanılan kağıtlara murakka denir ve bizzat tarafımızdan hazırlanır. Kartonlar, suları birbirine ters gelecek şekilde üst üste, pişirilen bir muhallebi ile yapıştırılır. 4-5 gün bekletilir, kurur ve kesilerek çıkarılır. Eskiz üzerinde hazırlanan desen murakka üzerine el yapımı bir karbon kağıdı ile geçirilir. Öncelikle kağıdın yüzeyindeki yağlı tabakayı matlaştırmak ve boya tutmasını sağlamak amacıyla bir pamuk parçasıyla yüzeye pudra sürülür. Fazlası silinip temizlenir. Sıra desenin bütün altınlı alanlarını boya ve altınla işlemeye gelir.
Altın farklı şekillerde uygulanır.
· Sürme Yöntemi: Altın yapraklar (varak) arap zamkı yardımı ile ezilir (en az üç saat ) sonra sulandırılıp ipekten süzülür ve fırça jelatinli suda ıslatılarak sürülür.
· Yapıştırma Yöntemi: Uygun büyüklükte kesilen altın parçaları önceden miksiyon denilen yapıştırıcı sürülmüş kurumuş zemine yapıştırılır.
· Zerefşan Yöntemi: yapıştırma altın işlemin den artan küçük altınlar cam bir kavanozda biriktirilir. Bazı çalışmaların etrafına serpilerek yapıştırılır.
Rengahenk Grubu Sergileri;
2001, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2002, Bursa Tayyare Kültür Merkezi Tezhip Minyatür Sergisi
2002, İzmir Atatürk Kültür Merkezi Tezhip Minyatür Sergisi
2004, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2005, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2006, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2007, Konak Belediyesi, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi,Tezhip, Minyatür ve Ebru Sergisi
2007, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2007, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, İl Kültür Müdürlüğü Tezhip, Minyatür, Ebru Sergisi
2007, Ege Art Sanat Günleri kapsamında, Geleneksel Türk Sanatları, Minyatür Sergisi
2007, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2008, Gönen Audi Showroom, Tezhip Minyatür Sergisi
2008, Urla Hakan Çeken Kültür Merkezi, Tezhip, Minyatür, Sergisi
2008, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2009, EBSO, Sanat Galerisi, Tezhip - Minyatür Sergisi
2009, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2010, İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası, Tezhip - Minyatür Sergisi
2010, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Atölyeleri Yılsonu Sergisi
2010, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2010, Salihli 25.yıl Şiir İkindileri Etkinliği’nde Tezhip ve Minyatür Sergisi
2011, İzmir Balçova Kültür Evi, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2011 Eskişehir Belediyesi Turgut Özakman Sergi Salonu Tezhip ve Minyatür Sergisi
2011 Ankara, Resim Heykel Müzesi Fahri Korutürk Sergi Salonu Tezhip ve Minyatür Sergisi
2011 Aydın Belediyesi, Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012 Çanakkale Belediyesi, Yazar Sanatçı Evi, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012 İstanbul, Fatih Belediyesi, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012 İzmir Ticaret Odası, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012 Urla Hakan Çeken Kültür Merkezi, Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012 Manisa Belediyesi Lale Sergi Salonu Tezhip ve Minyatür Sergisi
2012, Denizli Belediyesi Turhan Bahadır Sergi Salonu Tezhip ve Minyatür Sergisi
2013, İstanbul Bahçeşehir Ünv. Fazıl Say Sergi Salonu, Tezhip ve Minyatür Sergisi
Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği Sanatçıları;
Afet Bahıt, A. Noyan Bahıt, Ayten Kocagil, Candan Aral, Elif Eryiğit, Esin Aksaç, Emel Er, Figen Gürsoy, Fisun Sivri, Gönül Pekmezci, Handan Özel, Hatice Deligöz, Nadide Deligöz, Necdet Emekli, Nurten Baykurt, Öztin Yanbastı, Sibel Bengisu, Şeyda Dereli, Ümran Uyanık, Yasemin Ademoğlu, Yasemin Bulut, Yeşim Öcal.
|ATATÜRK 45 X 65 ( Tezhip )|Besmele 45 x 67 ( Tezhip )|Padişah 2. Selim 45 x 50( Minyatür )|Murassa Cilt Kapağı 40 x 60 ( Tezhip )|Hilye 90 x 105 ( Tezhip )|Besmele 45 x 65 ( Tezhip)|Kanuni Sultan Süleyman 45 x 55 ( Minyatür )|Fatiha Suresi 65 x 80 ( Tezhip )|Tuğra 65 x 85 ( Tezhip )|Elif-Ba Saz Yolu 55 x 65 ( Tezhip )|Harem 90 x 65 ( Minyatür )|Harem 45 x 55 ( Minyatür )|Harem 50 x 70 ( Minyatür )|Hilye 90 x 115 ( Tezhip )|Tuğra 50 x 55 ( Tezhip )|Mevlana 30 x 40 ( Minyatür )|Urfa 30 x 40 ( Minyatür )|Çini 65 x 90 ( Çini )|Klasik Tezhip 50 x 50 ( Tezhip )